Polyamid garn / Nylongarn

Når man hører ordet nylon, kommer man unægtelig til at tænke på et elastisk og syntetisk materiale, der hovedsagligt bliver brugt til damestrømper, bade- og regntøj. At materialet nylon også kan bruges i forbindelse med garn, kommer måske som en overraskelse, men alle de kvaliteter, der indgår i de masseproducerede tekstilvarer, er de samme som nylongarn. Hvis du derfor er på udkig efter et slidstærkt materiale, der tåler maskinvask om og om igen, så læs med her, hvor vi i det følgende skal kigge på, hvorfor nylongarn er så anvendeligt til hjemmestrikkede projekter.

Hvad er nylongarn?

Som nævnt før har du sikkert hørt at nylon er et syntetisk materiale – og det er helt korrekt! Nylon er en såkaldt samlebetegnelse for mange forskellige syntetiske materialer, der alle har det tilfældes, at de indeholder polyamider. Da nylongarn af denne grund er et syntetisk materiale, fremstilles det kemisk.

Nylon er kendt for at være enormt slidstærkt og bruges især til tæppefremstilling samt tøj, der skal vinde på deres modstandsdygtighed. Udover at være slidstærkt er nylon også et elastisk materiale. Dette ser vi bl.a. i nylonstrømpebukser, der har den egenskab at kunne tilpasse sig til enhver kvindes figur grundet elasticiteten.

Hvad kan jeg lave med nylongarn?

Har dette foreløbige skriv vakt din interesse, for at gøre brug af nylongarn til dit næste hobbyprojekt, men er du samtidig i tvivl om, netop hvilke typer af hobbyprojekter du kan bruge garnet til? Så lad tvivlen få sin ende, da nylongarn kan bruges til et kæmpe udvalg af projekter, hvad enten du er en mester i hækling eller nybegynder med et par strikkepinde.

Det ses ofte at nylongarn bruges til bluser, bukser, sokker, vanter etc. Man ser ofte at tøj til mindre børn indeholder nylon, og det er med god grund. Nylongarn er nemlig kendt for at kunne vaskes af mange omgange, og derfor ses det tit at nylongarn bruges til bluser og bukser til små børn. Udover tøj til mindre børn bruges garnet tit til sokker og halstørklæder, der skal kunne modstå lidt af hvert. Materialet nylon bliver som oftest set i forbindelse med garnblandinger, hvor uld og bomuld indgår. Dette er en kæmpe fordel, idet de fantastiske kvaliteter fra nylon kan samles med for eksempel ulds varme og temperaturregulerende egenskaber.

Når du skal lede efter disse nylonblandinger, så kan du med fordel kigge efter ordet ’polyamid’ i materialebeskrivelsen. Som før nævnt er ’polyamid’ et syntetisk materiale, der indgår i kategorien for nylon, og du kan sagtens komme ud for, at dette ord præger materialebeskrivelsen i stedet for nylon. Nylon stammer i virkeligheden fra det engelske varemærke af samme navn, men hvorfor det er opstået, vides ikke.

Du vil typisk komme ud for at nylongarn, hvori der indgår uld, også kaldes for strømpegarn. Strømpegarn kan som navnet antyder selvfølgelig bruges til et par dejlige sokker, men det er altså ikke den eneste egenskab strømpegarn har. Du kan sagtens bruge det til et lunt halstørklæde, en dejlig sweater eller et par vanter til vinteren.

Udover nylongarns mange fantastiske egenskaber er det også muligt at farve denne type garn i alle regnbuens farver. Det ses ofte at nylongarn har mange forskellige farver, der skifter afhængig af hvor på garnøglet du kigger. Dette vil gør dit næste par lune og uldne sokker mere  moderne og interessante at kigge på.

Hvorfor skal jeg bruge nylongarn til mit næste hobbyprojekt?

Du skal bruge nylongarn til dit næste hobbyprojekt, fordi det er en yderst anvendelig og solid type garn. Er du i tvivl om hvilket projekt du skal i gang med, vil nylongarn med garanti komme dig til gode, idet det kan bruges til så mange forskellige ting. Nylongarn findes i mange forskellige afskygninger med forskellige blandinger af andre anvendelige materialer. Derfor er det med nylongarn muligt at prøve kræfter med både en varm vinter sweater eller en let sommercardigan – valget er dit.